JAMB 2019 Biology past questions & answers (+PDF download)

UTME 2019/2020

SUBJECT: BIOLOGY

TIME: 7:00AM


Below is the day one questions and answers. Feel free to point out any answer you think is incorrect using the comment box below.

2019/2020 JAMB Past Questions and Answers on Biology

1. The biome that is characterized by large herbivores, few and scattered fire-resistant trees is called ___

Ans: savanna

2 Nephridium is a structure that removes waste product from the body of ___

Ans: an earthworm

3. The joint between the femur and tibia is known as

Ans: hinge joint

4. The part that attracts insects for pollination is

Ans: II (what is represented by “II”?)

5. An example of insects that undergo complete metamorphosis is

Ans: butterfly

6. The structure is adapted for

Ans: omnivores

7. The lung of the lungfish is an adaption for respiration

Ans: to compliment gills while in water

8. Which of the following is an adaption of grassland vegetation

Ans:  possession of fewer tree branches bearing large-sized numbers of leaves

9. The protists that is a producer in an aquatic food chain is

Ans:  Chlamydomonas

10. The diagram represents a (diagram not added yet)

Ans: wind vane

11. An example of an insect that undergoes complete metamorphosis is

Ans: butterfly

12. The feeding relationship among a set of members of a community is referred to as 

Ans:  food web

13. The colour of the left eye of two out of three newly born kittens of the same parents is different from the right eyes because of

Ans: mutation

14. The ability to taste PTC in some individuals is a characteristic that is

Ans: heritable

15. The part labeled III [diagram missing] is 

Ans: guinea savanna

16. Red blood cells are also known as

Ans: erythrocytes

17. The dentition [diagram missing] is found in

Ans: man

18. The bacteria that is spherically shaped is called

Ans: coccus

19. The excretory products common to both plants and animals are

Ans: water and carbon(iv) oxide

20. The continuous absence of iron in a diet of man result to

Ans: anemia

21. Epiphytic plants are more abundant in the part labeled [diagram missing]

Ans: IV

22. The level of organization of Amoeba and Eagle a cell is

Ans: cell

23. The instrument is used to measure

Ans: direction of wing

25. The soil component which has the ability to retain a high amount of water is

Ans: clay

26. The modification in structure physiology and behaviour of plant and animals is called

Ans: adaption

27. Agglutination can occur during blood transmission when

Ans: blood of incompatible blood groups is mixed

28. The host of Taenia solium is

Ans: pig

30. When an ovary is placed on the receptacle above the other floral parts is referred to as

Ans: superior ovary

31. An example of an organism which exists as a colony is

Ans: volvox

32. Size, colour, and fingerprints are examples of 

Ans: morphological variation

33. The allele which phenotypically expresses itself from heterogeneous pairing is said to be

Ans: a hybrid

34. Which of the following is a characteristic of fungus? C

Ans: they are both saprophytic and parasitic

35. Carbon(iv) oxide is added to the atmosphere when

Ans: 

36. The soil type which when present in high proportion will not support the cultivation of vegetable is

Ans: clay

37. In mosses, the structure which performs the function of water absorption is the

Ans: rhizoids

38. The matured sex cell which takes place in sexual reproduction is referred to as

Ans: gamete

39. The most efficient respiratory structure used by free-living protozoan is

Ans: body surface

40. Which of the following factors can reduce the population of a

community?

Ans: emigration

More JAMB BIOLOGY 2019 questions and answers

1. Movement of manufactured food from the leaves to other parts of the plant is

Ans: translocation

2. The part where fertilization takes place is labeled [diagram missing]

Ans: III

3. The level of organization in onion bulb is

Ans: organ

4. The possession of short string and conical beak for picking and cracking seed is an adaptive feature of

Ans: weaver bird

5. Gaseous exchange in plants takes place through the

Ans: stomata

6. The part labeled ii is the [diagram missing]

Ans: suture

7. The predominance of grasses with scattered trees are characteristics features of

Ans: grassland

8. In plants, auxin is produced in the

Ans: apices

9. The blood group AB is called

Ans: universal acceptor

10. A diploid individual carrying two different alleles if a gene on its two homologous chromosomes is referred to as

Ans: heterozygote

11. Photosynthesis, respiration, and decay are important processes which bring about the recycling of

Ans: carbon(iv)oxide

12. The illustration represents [diagram missing]

Ans: mitosis

13. Which of the following structural feature is involved in regulating heat loss from the body

Ans: body size and shape

14. Dissolved gasses, turbidity, and density are ecological that effect

Ans: aquatic habitat

15. Under secretion of pituitary hormones in children lead to

Ans: dwarfism

16. The law of the inheritance of acquired traits was postulated by

Ans: Lamarck

17. A trait that is expressed in an offspring when two individuals with contrasting characters are crossed is

Ans: dorminant

18. Which of the following is a biotic factor in an ecosystem

Ans: predation

Download JAMB BIOLOGY 2019 questions and answers

You can download a PDF copy of the 2019/2020 JAMB-UTME Biology Past Questions and Answers

All the best in your exams!

One thought on “JAMB 2019 Biology past questions & answers (+PDF download)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

× How can I help you?