JAMB Mathematics 2019 past questions and answers

JAMB Mathematics Questions and Answers 2019/2020

Subject: Mathematics

Year: 2019


1. SUBTRACT (14176)8 FROM (17635)8
Ans. (3437) base 8

2. find the sum of p and q.
Ans. (7,6 9,15 7,10)

3. find the range values of x satisfying the inequalities 3x-4<8 and 5+x>7
Ans. 2 < or = x < or = 4

4. find the derivative of y=sin(3x2-2x)
Ans. (6x – 2) |Cos (3x power 2 – 2x)

5. the pie chart above represents the grades of 250 students in an examination. How many students had excellent
Ans. 59

6. the binary operation * is defined on the set of integers such that y*z=yz+y-z. find 3*(2*5)
Ans. 71

7. factorize 3x2-27
Ans. 3(x+3) (x-3)

8. find the sum of the first 30 terms of the series 6,12,18?.96
Ans. 2790

9. if it takes 45 women to do a piece of work in 5days, how many women are required to do the work in 3days at the same rate?
Ans. 75

10. in the figure above 0 and 0. find the angle marked n
Ans. 93 degree

11. find the value of n if (14)n + (26)n=(44)n
Ans. 6

12. find the matrix
Ans. (1,0 5,1)

13. in how many ways can 6people be seated around a circular table?
Ans. 120

14. calculate the mean age of the girls to the nearest year
Ans. 15 years

15. find the curved surface area of a cone with circular based diameter 8cm and height 3cm
Ans. 20 pie cm power 2

16. evaluate lim???
Ans. 6

17. find the length of the cord to the nearest cm
Ans. 40cm

18. bola has 6 different curtains to be hung in her bedroom, living room and kitchen. If one curtain must be hung in each room at a time. In how many ways can this be done
Ans. 120

19. find x and y
Ans. (3, 14)

20. find the area enclosed by the curve y=x2 and the line y=x+2
Ans. S 2 base -1 (x + 2 – x power 2 )dx

21. find the values of x and y respectively, if 2x + 5y = 1 and 3x -2y = 30
Ans. 8, -3

22. the graph above is the solution of the inequalities
Ans. 4x+3y < or = 12, y > or = 0, x > or = 0

23. find the range of the following set of marks: 78, 42, 60, 35, 58, 60.
Ans. 43

24. if the interest on N120.00 for 1 1/2 years is N5.40, find the interest on N150.00 for 3 months at the same rate
Ans. N1.125

25. if log10 4 = 0.6021 and log10 6 = 0.7781, evaluate log10 2.4
Ans. 0.3802

26. in a right-angled triangle if θ = 3/4. what is cos θ and sine θ
Ans. 4/5, 3/5

27. if x varies directly as y and inversely as the square of z and x = 5 when y = 2 and z = 1, find z when x = 5 and y = 8
Ans. 2

28. the nth term of a sequence is x2 – 8x + 3. find the sum of the 5th and the 6th terms.
Ans. -21

29. what is the value of x, if the distance between the points (5, 7) and 2, x) is 4 units?
Ans. 7 + or – square root 7

30. the table above shows the ages of a group of girls. What is the median age of the girls?
Ans. 16 years

31. Evaluate 15.03524 – 2.21624 x 0.55, to 2 decimal places.
Ans. 13.82

32. Solve 4 power 2 x power -1 x 4x power -1 – 16
Ans. 1/2

33. Find (XUY)’
Ans. {2,4,8,14,16}

34. Given v = pie (R power 2 – r power 2), make R the subject of the formula
Ans. Square root v / pie r + r power r

35. In a ground of 300 students, 20 offer physics. What is the probability that a student selected at random does not offer physics?
Ans. 14/15

36. In the diagram above, O is the center of the circle. RSTU. If o, find
Ans. 70 degree

37. Find x in the diagram
Ans. 7cm

38. In a survey of 40 fruits sellers, 30 sell orange and 15 sell apple. How many sell both orange and apple?
Ans. 5

39. Find x if log base x 32 – 5
Ans. 2

40. An apple seller bought 230 apples for N1,350.00 and sells at 5 for N35.00. What is her profit?
Ans. N260.00

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.