Nigerian Coat of Arms

1000+ Latest Nigerian current affairs quiz questions & answers 2019

Looking for the latest current affairs about Nigeria? You are in the right place. Here we have a frequently updated Nigerian current affairs questions and answers, including current affairs for job exams, Nigerian current affairs for scholarship exams, current affairs for interviews, general knowledge, current affairs for different kinds of exams and for other purposes.

Current Affairs Categories

  • General topics
  • People and culture
  • Government structure
  • History
  • Acronyms
  • World

Note: there are many current affairs questions here already, especially from General topics, BUT to see questions from all categories, download our FREE PDF version of our current affairs questions. It is FREE.

Current affairs quiz questions Nigeria

Question 1: Nigeria’s current president

Answer: Muhammadu Buhari

Question 2: Current vice president

Answer: Prof. Yemi Osinbajo

Question 6: Who formed the first political party in Nigeria?

Answer: Herbert Macauly

Question 7: What was the first political party in Nigeria?

Answer: Nigerian National Democratic party (NNDP)

Question 8: What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent?

Answer: Strength

Question 9: What do the two horses on the Nigerian coat of arm represent?

Answer: Dignity

Question 10: What was the black shield in the Nigerian coat of arm stand for?

Answer: Nigerian’s fertile soil

Question 11: What does the white colour in Nigerian flag stand for?

Answer: Peace

Question 12: What does the green colour in Nigerian flag represent?

Answer: Forests and abundant natural wealth of Nigeria

Question 13: Nigeria is divided into how many geopolitical zones?

Answer: Six (6) geopolitical zones

Question 14: What was the first capital city in Nigeria?

Answer: Calabar

Question 15: Capital of Nigeria

Answer: Abuja

Question: Who is the current Nigerian Deputy Senate president?

Question 16: What is the name of Nigerian senior national team in football (men team)?

Answer: Super Eagles

Question 17: When did Nigerian Golden eaglets win the world under-17 FIFA world cup

Answer: 1985, 1993, 2007, 2013

Question 18: Who was the first female vice chancellor in Nigerian university?

Answer: Grace Alele Williams

Question 19: Who gave Nigeria her name?

Answer: Flora Shaw

Question 20: Who designed the Nigerian flag?

Answer: Michael Taiwo Akinkunmi

Question 21: Who was the first man to buy a car in Nigeria?

Answer: Bob Jensen

Question 22: Who was the first woman to buy a car in Nigeria?

Answer: Funmilayo Ransome Kuti

Question 23: Which was the first TV station in Nigeria?

Answer: Western Nigerian Government Broadcasting Corporation (WNTV) in 1959

Question 24: When was Nigeria formed?

Answer: 1914

Question 25: Where was crude oil first discovered in Nigeria?

Answer: Oloibiri Oilfield, located in Oloibiri in Ogbia LGA of Bayelsa State

Question 26: Who was the first Nigerian to become a Noble Laureate?

Answer: Wole Soyinka

Question 27: Who is the Nigerian current speaker of house of Assembly?

Answer: Yakubu Dogara

Question 28: What is the premier university in Nigeria?

Answer: University of Ibadan

Question 29: Who is the minister for education in Nigeria?

Answer: Adamu Adamu

Question 30: Who is the current chief justice of Nigeria?

Answer: Walter Onnogen.

Question 31: When did Nigeria have her independent?

Answer: 1st October 1960

Question 32: When Nigeria did become a republic?

Answer: 1st October 1963

Question 33: When was the first military coup carried out in Nigeria?

Answer: 1966

Question 34: How many local Government do we have in Nigeria?

Answer: 774

Question 35: Who is the first Nigerian president?

Answer: Dr Nnamdi Azikiwe

Question 36: Who was Nigerian first executive president?

Answer: Alhaji Shehu Aliyu Shagari

Question 37: Who was the Nigerian first prime minister?

Answer: Abubakar Tafawa Balewa

Question 38: What is the largest continent in the world?

Answer: ASIA with population of 3,641,000,000 while Australia & Oceania is the smallest continent

Question 39: What are the five Oceans in the world?

Answer: Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Southern Ocean, Arctic Ocean

Question 40: What is the full meaning of UNICEF?

Answer: United Nations International Children’s Emergency Fund

Question 41: Who is the current Senate President in Nigeria?

Answer: Senator Bukola Saraki

Question 42: Which country’s flag is called the Union Jack?

Answer: Great Britain

Question 43: What is centenary?

Answer: 100 years

Question 44: What is Nigeria?

Answer: Nigeria officially the Federal Republic of Nigeria, is a federal constitutional republic comprising 36 states and its Federal Capital Territory, Abuja. Nigeria is located in West Africa and shares land borders with the Republic of Benin in the west, Chad and Cameroon in the east, and Niger in the north.

Question 45: Nigeria’s Chief of Defence Staff

Answer: General Abayomi Gabriel Olonishakin

Question 46: Who is Nigeria’s Chief of Army Staff?

Answer: Lt-General T.Y. Buratai

Question 47: Who is Nigeria’s Chief of Naval Staff?

Answer: Vice Admiral Ibok-Ete Ekwe Ibas

Question 48: Who is Nigeria’s Chief of Air Staff?

Answer: Air Marshal Sadique Abubakar Question:. Who is the current INEC chairman?

Question 49: Who is the current NAFDAC Director General?

Answer: Paul Orhii

Question 50: Who is the current Inspector General of police?

Answer: IGP Solomon Arase

Question 51: Current chairman of the African Union

Answer: Robert Mugabe

Question 52: Who is the secretary General of the united nations

Answer: Ban Ki-Moon

Question 53: Who is the current minister of education?

Answer: Anthony Onwuka

Question 54: Mention five rivers in Nigeria that share their names with a state.

Answer: Rivers – Benue, Niger, Osun, Kaduna, Ogun, Sokoto, Cross River, Imo

Question 55: What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent?

Answer: Strength

Question 56: Mention 5 past senate presidents of Nigeria.

Answer: Dr Nnamdi Azikiwe, Evan Enwerem, Chuba Okadigbo, Anyim Pius Anyim, Adolphus Wabara, Ken Nnamani, David Mark

Question 57: What do the two horses on the Nigerian coat of arm represent?

Answer: Dignity

Question 58: What was the black shield in the Nigerian coat of arm stand for?

Answer: Nigerian’s fertile soil

Question 59: What does the white colour in Nigerian flag stand for?

Answer: Peace

Question 60: What does the green colour in Nigerian flag represent?

Answer: Forests and abundant natural wealth of Nigeria

Question 61: Who is the current minister of finance?

Answer: Kemi Adeosun

Question 62: Who is the current minister of defence?

Answer: Monsur Dan-Ali

Question 63: Nigeria is divided into how many geopolitical zones?

Answer: Six (6) geopolitical zones

Question 64: What was the first capital city in Nigeria?

Answer: Calabar

Question 65: Who is the current minister of FCT?

Answer: Muhammadu Bello

Question 66: Who is the current Nigerian Deputy Senate president?

Answer: Senator Ike Ekweremadu

Question 67: When did Nigerian Golden eaglets win the world under-17 FIFA world cup

Answer: 1985, 1993, 2007, 2013, 2015

Question 68: Which country won the 2018 world cup?

Answer: France

Question 69: Where was crude oil first discovered in Nigeria?

Answer: Oloibiri Oilfield, located in Oloibiri in Ogbia LGA of Bayelsa State Question:. Who was the first Nigerian to become a Noble Laureate?

Question 70: Who is the minister for petroleum resources in Nigeria?

Answer: President Muhammudu Buhari

Question 71: When was the Nigerian Naira introduced?

Answer: 1st January 1973

Question 72: What are the five largest Oceans in the world?

Answer: Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Southern Ocean, Arctic Ocean

Question 73: What is the full meaning of UNICEF?

Answer: United Nations International Children’s Emergency Fund

Question 74: When were the currency notes introduced?

Answer: 100 naira:1999, 200 naira in 2000, 500 naira in 2001 and 1000 naira on October 12, 2005

Question 75: How many ministers do we have in Nigeria?

Answer: 38

Question 76: With which countries does Nigeria share boundaries?

Answer: Nigeria is located in West Africa and shares land borders with the Republic of Benin in the west, Chad and Cameroon in the east, and Niger in the north

Question 77: Representative democracy is best characteristic by

Answer: free elections and proper registers of voters

Question 78: While political partial parties aim at forming a government pressure groups aim at

Answer: influencing governmental decisions

Question 79: When the electorate vote for representatives who is turn vote on their behalf we say it is

Answer: an indirect election

Question 80: An election which is conducted to fill a vacant seat in a legislature is called a

Answer: by election

Question 81: Which of these countries does NOT operate a federal constitution

Answer: France

Question 82: The major advantage of the secret ballot is that

Answer: it ensures the anonymity of each voter

Question 83: In a one party state

Answer: the ruling party is the only legal party

Question 84: A cabinet system of government is practiced in

Answer: Britain and Canada

Question 85: A proclamation by the head of state ending a session of parliament is called

Answer: a dissolution

Question 86: The constitution of the federal republic of Nigeria

Answer: promotes unity of diversity

Question 87: The transfer of authority to local government council is known as

Answer: delegation

Question 88: The principle of anonymity of civil servants means that they

Answer: are credited or blamed for any thing they do

Question 89: The six registered political parties in Nigeria in 1982 were

Answer: UPN, GNPP, NAP, PRP, NPP, NPN,

Question 90: Which of the following is NOT a pressure group in Nigeria

Answer: farmers

Question 91: The N.C.N.C sent a delegation to London in 1947 to protest against the

Answer: Richards constitution

Question 92: A popular principle of colonial administration in British west Africa was

Answer: indirect rule

Question 93: The first governor-general of colonial Nigeria was

Answer: lord Lugard

Question 94: The first military government in Nigeria was headed by

Answer: General Agunyi Ironsi

Question 95: The first general election in Nigeria was hold in

Answer: 1959

Question 96: The supreme organ of the U.N O is the

Answer: general assembly

Question 97: Traditional rulers were restricted to ceremonial rules by the local government reforms of

Answer: 1976

Question 98: A parliamentary system, who ensures that members are in the house to vote on major issues

Answer: Whip

Question 99: A system in which no single person serves as the chief executive is known as

Answer: Parliamentary

Question 100: A social system in which power is derived from control over land is called

Answer: Feudalism

Question 101: “Rule of Law” refers to situation in which

Answer: Laws are supreme

Question 102: An important principle of the civil service is

Answer: Anonymity

Question 103: Which of these constitution recognized local government as the third tier of government

Answer: the 1979 constitution

Question 104: A condition for judicial independence is the appointment of judges by the

Answer: Judicial service Commission

Question 105: The minorities Commission appointed in Nigeria in 1957 recommend that

Answer: More states should be created in the federation

Question 106: The second military coup in Nigeria took place on

Answer: July 29, 1966

Question 107: One of these was in existence before the outbreak of the second world war

Answer: The League of Nations

Question 108: An important advantage of creating more constitution in a federal state is to

Answer: Enhance the People participation

Question 109: Under the Presidential system

Answer: c. The president may come from any of the parties

Question 110: Public opinion is important because it

Answer: Lets government know what the people want

Question 111: Bicameral legislature exists

Answer: To prevent the concentration of power on legislative house

Question 112: Africans were first elected to the legislative council in British West Africa in

Answer: Ghana

Question 113: One of the functions of the Ministry of external affairs is the

Answer: Promotion of national interests

Question 114: The leader of the Northern People’s congress was

Answer: Ahmadu Bello

Question 115: The idea of democracy started with the

Answer: The earliest democracy in the world began with the work of a man named Cleisthenes, in Athens (Greece), in 510 BC.

Question 116: In the Marxist theory, those who live by selling their labour are called

Answer: Proletariats

Question 117: Which of the following is NOT an acceptable means of achieving democracy?

Answer: Riots 22 The branch of government responsible for implementing laws is the

Question 118: In a democracy, sovereignty is vested in

Answer: The community

Question 119: Universal Adult Suffrage means all

Answer: Qualified citizens can vote

Question 120: A bill that applies to the whole population and is intended to promote the general welfare is called

Answer: An Appropriation bill

Question 3: Nigeria’s 36 States with their Capitals

Answer:

Note: Current Minister of Abuja Federal Capita Territory (FCT) is Muhammed Bello.

S. NoStateCapital
1Abia StateUmuahia
2Adamawa StateYola
3Akwa Ibom StateUyo
4Anambra StateAwka
5Bauchi StateBauchi
6Bayelsa StateYenagoa
7Benue StateMakurdi
8Borno StateMaiduguri
9Cross River StateCalabar
10Delta StateAsaba
11Ebonyi StateAbakaliki
12Edo StateBenin City
13Ekiti StateAdo – Ekiti
14Enugu StateEnugu
15Gombe StateGombe
16Imo StateOwerri
17Jigawa StateDutse
18Kaduna StateKaduna
19Kano StateKano
20Katsina StateKatsina
21Kebbi StateBirnin Kebbi
22Kogi StateLokoja
23Kwara StateIlorin
24Lagos StateIkeja
25Nasarawa StateLafia
26Niger StateMinna
27Ogun StateAbeokuta
28Ondo StateAkure
29Osun StateOshogbo
30Oyo StateIbadan
31Plateau StateJos
32Rivers StatePort Harcourt
33Sokoto StateSokoto
34Taraba StateJalingo
35Yobe StateDamaturu
36Zamfara StateGusau

Question 4: Current Governors of Nigeria’s 36 States

Answer:

S. NoStateCurrent Governor
1Abia StateOkezie Ikpeazu
2Adamawa StateJibrilla Bindow
3Akwa Ibom StateUdom Gabriel Emmanuel
4Anambra StateWillie Obiano
5Bauchi StateMohammed Abdullahi Abubakar
6Bayelsa StateHenry Seriake Dickson
7Benue StateSamuel Ortom
8Borno StateKashim Shettima
9Cross River StateBenedict Ayade
10Delta StateIfeanyi Okowa
11Ebonyi StateDave Umahi
12Edo StateGodwin Obaseki
13Ekiti StateKayode Fayemi
14Enugu StateIfeanyi Ugwuanyi
15Gombe StateIbrahim Hassan Dankwambo
16Imo StateRochas Okorocha
17Jigawa StateBadaru Abubakar
18Kaduna StateNasir Ahmad el-Rufai
19Kano StateAbdullahi Umar Ganduje
20Katsina StateAminu Bello Masari
21Kebbi StateAbubakar Atiku Bagudu
22Kogi StateIdris Wada
23Kwara StateAbdulfatah Ahmed
24Lagos StateAkinwunmi Ambode
25Nasarawa StateUmaru Tanko Al-Makura
26Niger StateAbubakar Sani Bello
27Ogun StateIbikunle Oyelaja Amosun
28Ondo StateRotimi Akeredolu
29Osun StateRauf Aregbesola
30Oyo StateIsiaka Abiola Ajimobi
31Plateau StateSimon Lalong
32Rivers StateEzenwo Nyesom Wike
33Sokoto StateAminu Waziri Tambuwal
34Taraba StateDarius Ishaku
35Yobe StateIbrahim Geidam
36Zamfara StateAbdul-Aziz Yari Abubakar

Question 5: CBN Governor

Answer: Godwin Emefiele

50 Current affairs in Nigeria

Question: Mention the new service chiefs in Nigeria

Answer: General Abayomi Gabriel Olonishakin- Chief of Defence Staff;

Question: Who is Nigeria’s Chief of Army Staff?

Answer: Lt-General T.Y. Buratai

Question: Who is Nigeria’s Chief of Naval Staff?

Answer: Vice Admiral Ibok-Ete Ekwe Ibas

Question: Who is Nigeria’s Chief of Air Staff?

Answer: Air Marshal Sadique Abubakar

Question:. Who is the current INEC chairman?

Answer: Mahmud Yakubu

Question: Who is the current NAFDAC Director General?

Answer: Paul Orhii

Question: Who is the current Inspector General of police?

Answer: IGP Solomon Arase

Question: Current chairman of the African Union

Answer: Robert Mugabe

Question: Who is the secretary General of the united nations

Answer: Ban Ki-Moon

Question: Who is the current minister of education?

Answer: Anthony Onwuka

Question: Mention five rivers in Nigeria that share their names with a state.

Answer: Rivers- Benue, Niger, Osun, Kaduna, Ogun, Sokoto, Cross River, Imo

Question: What was the first political party in Nigeria?

Answer: Nigerian National Democratic party (NNDP)

Question: Who is the current president of Nigeria?
Answer: Muhammadu Buhari

Question: Who is the current vice president of Nigeria?
Answer: Yemi Osibajo

Question: What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent?
Answer: Strength

Question: Mention 5 past senate presidents of Nigeria.

Answer: Dr Nnamdi Azikiwe, Evan Enwerem, Chuba Okadigbo, Anyim Pius Anyim, Adolphus Wabara, Ken Nnamani, David Mark

Question: What do the two horses on the Nigerian coat of arm represent?
Answer: Dignity

Question: What was the black shield in the Nigerian coat of arm stand for?
Answer: Nigerian’s fertile soil

Question: What does the white colour in Nigerian flag stand for?
Answer: Peace

Question: What does the green colour in Nigerian flag represent?
Answer: Forests and abundant natural wealth of Nigeria

Question: Who is the current minister of finance?

Answer: Kemi Adeosun

Question: Who is the current minister of defence?

Answer: Monsur Dan-Ali

Question: Nigeria is divided into how many geopolitical zones?

Answer: Six (6) geopolitical zones

Question: What was the first capital city in Nigeria?
Answer: Calabar

Question: Who is the current minister of FCT?
Answer: Muhammadu Bello

Question: Who is the current Nigerian Deputy Senate president?
Answer: Senator Ike Ekweremadu

Question: When did Nigerian Golden eaglets win the world under-17 FIFA world cup
Answer: 1985, 1993, 2007, 2013, 2015

Question: Who gave Nigeria her name:
Answer: Flora Shaw

Question: Who designed the Nigerian flag?
Answer: Michael Taiwo Akinkunmi

Question: Which country won the last world cup?

Answer: Germany

Question: Who was the first man to buy a car in Nigeria?
Answer: Bob Jensen

Question: Who was the first woman to drive a car in Nigeria?
Answer: Funmilayo Ransome Kuti

Question: What is the first TV station in Nigeria?
Answer: Western Nigerian Government Broadcasting Corporation (WNTV) in 1959

Question: Who is the current CBN Governor?
Answer: Godwin Emefiele

Question: Where was crude oil first discovered in Nigeria?
Answer: Oloibiri Oilfield, located in Oloibiri in Ogbia LGA of Bayelsa State

Question:. Who was the first Nigerian to become a Noble Laureate?
Answer: Wole Soyinka

Question: Who is the Nigerian current speaker of house of Assembly?
Answer: Yakubu Dogara

Question: Who is the minister for petroleum resources in Nigeria?
Answer: President Muhammudu Buhari

Question: Who is the current chief justice of Nigeria?
Answer: Mahmoud Mohammed.

Question: When was the Nigerian Naira introduced?
Answer: 1st January 1973

Question: When was the first military coup carried out in Nigeria?
Answer: 1966

Question: How many local Government do we have in Nigeria?
Answer: 774

Question: Who is the first Nigerian president?
Answer: Dr Nnamdi Azikiwe

Question: Who was Nigerian first executive president?
Answer: Alhaji Shehu Aliyu Shagari

Question: Who was the Nigerian first prime minister?
Answer: Abubakar Tafawa Balewa

Question: What is the largest continent in the world?
Answer: ASIA with population of 3,641,000,000 while Australia & Oceania is the smallest continent

Question: What are the five Oceans in the world?

Answer: Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Southern Ocean, Arctic Ocean

Question: What is the full meaning of UNICEF?
Answer: United Nations International Children’s Emergency Fund

Question: When were the currency notes introduced?

Answer: 100 naira:1999, 200 naira in 2000, 500 naira in 2001 and 1000 naira on October 12, 2005.

Question: How many ministers do we have in Nigeria?

Answer: 38

Question: Who is the current Senate President in Nigeria?
Answer: Senator Bukola Saraki

Question: Which country’s flag is called the Union Jack?
Answer: Great Britain

Question: With which countries does Nigeria share boundaries?
Answer: Nigeria is located in West Africa and shares land borders with the Republic of Benin in the west, Chad and Cameroon in the east, and Niger in the north

More Nigeria current affairs

Question: Who formed the first political party in Nigeria?
Answer: Herbert Macauly

Question: What was the first political party in Nigeria?

Answer: NNDP

3. Who is the current president of Nigeria?

Answer:  Buhari

4. Who is the current vice president of Nigeria?

Answer: Osinbanja

Question 5. What does the eagle in the Nigerian coat of arm
represent?

Answer: Strength

6. Representative democracy is best characteristic by
Answer: free elections and proper registers of voters

7. While political partial parties aim at forming a government pressure groups aim at
Answer: influencing governmental decisions

8. When the electorate vote for representatives who is turn vote on their behalf we say it is
Answer: an indirect election

9. An election which is conducted to fill a vacant seat in a legislature is called a
Answer: by election

10. Which of these countries does NOT operate a federal constitution
Answer: France

11. The major advantage of the secret ballot is that
Answer: it ensures the anonymity of each voter

12. In a one party state
Answer: the ruling party is the only legal party

13. A cabinet system of government is practiced in
Answer: Britain and Canada

14. A proclamation by the head of state ending a session of parliament is called
Answer: a dissolution

15. The constitution of the federal republic of Nigeria
Answer: promotes unity of diversity

16. The transfer of authority to local government council is known as
Answer: delegation

17. The principle of anonymity of civil servants means that they
Answer: are credited or blamed for any thing they do

18. The six registered political parties in Nigeria in 1982 were

Answer: UPN, GNPP, NAP, PRP, NPP, NPN,

19. Which of the following is NOT a pressure group in Nigeria
Answer: farmers

20. The N.C.N.C sent a delegation to London in 1947 to protest against the
Answer: Richards constitution

21. A popular principle of colonial administration in British west Africa was
Answer: indirect rule

22. The first governor-general of colonial Nigeria was
Answer: lord Lugard

23. The first military government in Nigeria was headed by
Answer: General Agunyi Ironsi

24. The first general election in Nigeria was hold in
Answer: 1959

25. The supreme organ of the U.N O is the
Answer: general assembly

More Nigerian Current Affairs Questions and Answers

1. Traditional rulers were restricted to ceremonial rules by the local government reforms of

Answer: 1976

2. A parliamentary system, who ensures that members are in the house to vote on major issues
Answer: Whip

3. A system in which no single person serves as the chief executive is known as

Answer: Parliamentary

4. A social system in which power is derived from control over land is called
Answer: Feudalism

5. “Rule of Law” refers to situation in which
Answer: Laws are supreme

6. An important principle of the civil service is
Answer: Anonymity

7. Which of these constitution recognized local government as the third tier of government
Answer: the 1979 constitution

8. A condition for judicial independence is the appointment of judges by the
Answer: Judicial service Commission

9. The minorities Commission appointed in Nigeria in 1957 recommend that
Answer: More states should be created in the federation

10. The second military coup in Nigeria took place on
Answer: July 29, 1966

11. One of these was in existence before the outbreak of the second world war
Answer: The League of Nations

12. An important advantage of creating more constitution in a federal state is to
Answer: Enhance the People participation

13. Under the Presidential system
Answer: c. The president may come from any of the parties

14. Public opinion is important because it
Answer: Lets government know what the people want

15. Bicameral legislature exists
Answer: To prevent the concentration of power on legislative house

16. Africans were first elected to the legislative council in British West Africa in

Answer: Ghana

17. One of the functions of the Ministry of external affairs is the
Answer: Promotion of national interests

18. The leader of the Northern People’s congress was
Answer: Ahmadu Bello

19. The idea of democracy started with the

20. In the Marxist theory, those who live by selling their labour are called
Answer: Proletariats

21. Which of the following is NOT an acceptable means of achieving democracy?
Answer: Riots

22 The branch of government responsible for implementing laws is the
Answer: Executives

23. In a democracy, sovereignty is vested in

Answer: The community

24. Universal Adult Suffrage means all
Answer: Qualified citizens can vote

25. A bill that applies to the whole population and is intended to promote the general welfare is called
Answer: An Appropriation bill

Current Affairs Questions and Answers About Government and Society

(1) A human community that is usually cohesive and homogeneous is

(A) nation (B) kinship (C) clan (D) nation

(2) Which of the following made the earliest contact with the Nigerian society ?

(A) British (B) Portuguese (C) french (D) German

(3) Under the 1963 republican constitution,the president exercised ?
(A) judicial power (B) executive power (C) nominal power (D) concurrent powers

(4) The principal of federal character was first enunciated in the

(A) 1989 constitution

(B)1963 constitution

(C) 1999 constitution

(D) 1979 constitution

(5) Between 1960 and 1966 Nigeria was governed under the (A) presidential system (B) Westminster system (C) confederal system (D) unitary system

(6) One major factor that differentiate the presidential from the parliament system is

(A) separation of power (B) judicial independence (C) passage of bills (D) party system

(7) A major feature of the policy of deregulation in nigeria is the

(A) enthronement of market forces mechanism

(B) increasing dominance of the economy by the state

(C) proliferation of public cooperation

(D) phenomenal increase in direct foreign investment

(8) Bicameral legislature exists:

(A) where camera men are allowed to cover the proceedings of legislature

(B) to prevent the concentration of power in one legislature house

(C) to provide jobs for more politicians

(D) to ensure that just laws are passed

(9) A major issues that distinguishes pressure groups from political parties is
(A) membership (B) the objective (C) the voting pat
tern (D) the ideology.

(10) Equality before the law is component of
(A) separation of powers (B) checks and balanced (C) the rule of law (D)constitutional law

(11) A law passed by the legislature and assented to by the executive is (A) an act (b) a presidential proclamation (C). A decree (D) a legislative order

(12) The principles of checks and balances empowers the judiciary to (A) invalidate the actions of other arms (B) administer the criminal justice system (C) abrogate the law (D) apply the law

(13) In a parliamentary, the term shadow cabinet is often used to refer to (A) back benchers in the house (B). Deputy prime minister and assistant ministers (C) rebellious members of the ruling party

(D) portfolio designates. Of the party in opposition.

(14) The fundamental assumption on which the idea of the rule of law is based is

(A). Supremacy at the constitution (B)rationality of human being (C) quality of human being (D) love for social justice.
(15) Association whose main interest is to influence public policies without attempting to capture state power are (A) communal group (b) trade union
(c) political parties (D) pressure group

(16) Multilaterism in Nigeria foreign policy entails (A) africa being the centre piece of nigeria foreign policy (B) Non-aligned posture in international affairs (C) quest for a permanent membership (D) membership of internationl organisation.

(17) The set of policies on the basis of which countries interact with one another is called (A) diplomacy (B) foreign policy (C) National policy (D)international relations

(18) After the defeat of Germany in world war 1, her former colonies were administered under the league. Of nation as (A) occupy territory (B) trust territories. (C)crown colonies (D) protectorates

(19) The Nigeria – Cameroon crisis over Bakassi peninsula occurred owning to the interpretation of the treaty of 1913 and the
(A) resolution of OAU (B) Maroua accord (C) decision of the ecowas (D) decision of the international court justice

(20) The first Nigeria leader to become chairman organization of african unity was: (A) Tafawa Balewa (B) Murtala Muhammed (c) Yakuba Gowon. (D) Aguiyi Ironsi

Answers:

1D 2B 3C 4D 5B 6A 7A 8D 9B 10C 11A 12A 13D 14C 15D
16D 17B 18B 19B 20C

Additional Current Affairs Questions and Answers

1. The military coup of July 25, 1975 which topped general Yakubu Gowon from power took place when he was attending which important event?

a. OAU Summit in Kampala
b. UN General Assembly in New York
c. Assembly of Heads of States of ECOWAS in Monrovia
d. The Olympic Games

2. Which of the following political parties did not participate in the 1979 General
Elections in Nigeria?

a. Unity Party of Nigeria
b. National Party of Nigeria
c. Social Democratic Party

3. Alhaji Shehu Shagari was sworn in as President of the Federal republic of Nigeria in 1979 by

a. Justice Fatai Williams
b. Justice Adetokunbo Ademola
c. Justice Salihu Modibbo Alfa Belgore
d. Justice Isa Mohammed

4. The British took over Nigeria through
a. Negotiation (b) Bargaining
c. War (d) The Sea

5. Which of the following courts served as the highest judicial organ for Nigeria up till
1963?
a. Supreme court
b. Federal Court of Appeal
c. Appellate court
d. The privy council

6. What was the primary purpose of the Sir Henry Willinks Commission of Inquiry?
a. To approve the independence of Nigeria
b. To allay the fears of minorities in Nigeria
c. To amalgamate Northern and Southern Nigeria.
d. To make Lagos a British colony

7. Into how many local government areas is Nigeria officially delineated?
a. 654 (b) 650 (c) 820 (d) 774

8. Laws made by State government are known as
a. Edicts (b) Bye law (c) Acts (d) Decrease

9. The centenary anniversary of the amalgamation of Northern and southern Nigeria
will be celebrated in
a. 2060 (b) 2063 (c) 2014 (d) 2007

10. Which of these men introduced indirect rule in Nigeria?
a. Mungo Park
b. Dr. Nnamdi Azikiwe
c. Lord Lugard
d. Sir James Robertson

11. Politics is an act for
a. Man to govern himself
b. Man to create government
c. States to control its destiny
d. Man to determine others

12. A major issue that distinguishes pressure groups from political parties is

(a) Membership (b) objective (c) voting patterns (d) ideology

13. A nation consists of people with
a. Common history
b. Common ancestry
c. A shared set of values
d. A,B, and C above

14. A totalitarian state is based on
a. Multi-party system
b. Total protection of civic rights
c. The totality of the state processes
d. Coercion as the instrument of government

15. A political concept that defines the beliefs, attitudes and values of a society is called
a. Political socialization
b. Political culture c. Political transformation
d. Referendum

16. The agent of political socialization generally regarded as the most important is
Family (b) Peer group (c) school d. Churches and Mosques

17. A political ideology that defines a system of societal organization in which the state
control the commanding heights of the economy is called

(a)totalitarianism (b) communalism (c) socialism (d) communism

18. In which of the following countries is governmental powers most fused?
a. Nigeria
b. United states of America
c. France
d. Canada

19. The benefits of separation of powers include the following except

20. Which of the following best describes French colonial policy in Africa? (a) policy of
association (b) policy of casus belli (c) policy of hostility (d) policy assimilation

21. The electorate is generally understood to refer to: (a) elected members of the national assembly (b) elected members of the state houses of assembly (c)
candidates who can contest elections (d) those citizens qualified to vote at elections

22. In a parliamentary system of government, the function of the head of state and the
head of government are vested in (a) the inner cabinet (b) an individual (c)
two different individual s (d) the ministerial council

23. In a modern democracy , the ultimate source of sovereignty is the (a) legislature
and executive (b) judiciary (c) ruling political party (d) people

Answers
1A 2C 3B 4D 5D 6B 7D 8A 9C 10C 11A 12B 13D 14D 15C 16B 17A 18C 19B 20A 21D 22D 23C 24D

Download Nigerian Current Affairs Questions and Answers PDF

You can as well download a PDF copy of the current affairs past questions and answers for free. Download now: Nigerian current affairs PDF

Download Nigeria Current Affairs App

Study offline with eduNgr Current Affairs app for free. Install the app: Current Affairs Nigeria

Current affairs app

The app has better organized Current affairs questions Nigeria, grouped into different categories. No Internet connection required.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.